آموزش تعمیرات موتور سیکلت
آموزش تعمیرات موتور سیکلت
موتور سیکلت هم وسیله نقلیه ای است که بسیاری از افراد از آن استفاده می کنند. موتورسیکلت هم مانند هر نوع وسیله دیگری ممکن است دچار خرابی شود. به همین دلیل ممکن است نیاز شود تا بعضی از قطعات موتور سیکلت مورد بررسی قرار بگیرد. برای اینکه خود شما هم بتوانید کمی از کارهای تعمیرات موتور سیکلت سر در بیاورید، ابتدا نیاز است تا با این قطعات آشنایی پیدا کنید تا بهتر بتوانید به تعمیرات آنها بپردازید. در ادامه این مقاله سعی داریم شما را با قطعات مختلف موتورسیکلت آشنا کنیم.
همه چیز در مورد قطعات کاربراتور موتور سیکلت
قطعات اصلی
- درپوش کاربراتور که در زیر این قطعه پیستون و سوزن کاربراتور وجود دارد.
- بدنه اصلی کاربراتور که میتوان گفت بیشتر قطعات کاربراتور به این بدنه متصل شده اند.
- پیاله بنزین هم مخزنی برای بنزین کاربراتور است.
قطعات فرعی:
- پیستون گاز و فنر
- سوزن شناور
- پیچ گاز
- ساسات کاربراتور
- ژیگلور دور آرام
- بوش سوزن
- پیچ تنظیم سوخت دور آرام موتور
نکاتی در مورد تعمیر کاربراتور موتور سیکلت
برای اینکه کاربراتور را تعمیر کنیم، نیاز است تا ابتدا درپوش آن را باز کنیم. در این حالت باید به سراغ پیچ درپوش برویم و آن را باز کنیم و سپس پیستون را به سمت بالا می کشیم و آن را از کاربراتور خارج می کنیم. اگر به انتهای پیستون توجه کنید، متوجه می شوید که سوزن کاربراتور به آن متصل است.
توجه داشته باشید که هنگام خارج کردن پیستون از کاربراتور باید کاملا دقت داشته باشید تا سوزن به داخل کاربراتور برخورد نداشته باشد. حالا وقت آن است که پیستون گاز را از سیم گاز جدا کنیم. باید با استفاده از یک دستمان به فنر فشار زیادی وارد کنیم که سیم به راحتی از آن جدا شود.
حالا پیستون گاز، فنر و درپوش کاربراتور را جدا کرده ایم، وقت آن است که کاربراتور را از بدنه آن جدا کنیم و سپس به باز کرد نخود کاربراتور مشغول می شویم. حالا می خواهیم بدانیم که کاربراتور چه نوع قطعه ای است و چگونه کار می کند؟
وظیفه اصلی کاربراتور
در واقع وظیفه اصلی کاربراتور، انتقال بنزین و هوا به موتور است. کاربراتور هوا و بنزین را به مقدار مشخص مخلوط می کند و آن را به موتور منتقل می کند. در واقع هنگام تعمیر کاربراتور موتورسیکلت باید این موضوع را در نظر داشته باشیم.
چگونگی عملکرد کاربراتور موتور سیکلت
نوعی فنر در زیر درپوش کاربراتور وجود دارد که باعث ایجاد نوعی نیروی فنری دسته گاز می شود. در واقع زمانی که شما در حال گاز دادن به موتورسیکلت هستید، در حال جا به جا کردن پیستون هستید. پیستون هم از داخل کاربرات از جای خودش به طرف بالا به حرکت در می آید. زمانی هم که گاز را رها کنید، پیستون هم به سمت پایین می آید. درست زیر پیستون هم سوزن کاربراتور وجود دارد که با بالا و پایین رفتن پیستون، سوزن هم بالا پایین می رود. اگر می خواهید سوزن را از جایش در بیاورید آن را به سمت بالا فشار دهید. توجه داشته باشید که روی سوزن هم دارای شیارهایی است که بر روی این شیار ها یک خار کوچک وجود دارد که این خار برای تنظیم مصرف سوخت کاربراتور است.
ساسات کاربراتور
قسمتی اهرمی مانند بر روی کاربراتور وجود دارد که دسته ساسات نام دارد. کار اصلی ساسات در کاربراتور هم بستن مسیر هوا و ارسال بیشتر سوخت به داخل موتورسیکلت است. ساسان به طور کلی سه حالت دارد، یا اینکه کلا باز سات و یا اینکه کلا بسته است و یا نیمه باز است. زمانی که دسته ساسات به سمت بالا باشد، درپوش هوا کاملا بسته است.
دو دهانه برای کاربراتور وجود دارد که هر کدام وظیفه ای دارند. یکی از این دهانه ها برای ورود هوا از صافی و یا فیلتر هوا است. دهانه دیگر کاربراتور ورودی هوای ترکیب شده به صورت گاز و ورودی سوخت است که به بخش سر سیلندر موتور خارج می شود.
موتور سازی سیار دکتر موتوری
اگر شما هم جزء افراد دست به آچار باشید، شاید در مواقعی بتوانید مشکل موتور سیکلت خود را برطرف کنید. گاهی هم ممکن است کاری از دست شما برنیاید و کار کاملا تخصصی باشد. در این حالت باز هم جای نگرانی وجود ندارد، زیرا دکتر موتوری، موتور سازی سیار را ایجاد کرده است و کار را برای موتور سواران راحت کرده است. موتور سازی سیار دکتر موتوری به صورت 24 ساعته در حال خدمت رسانی به مردم است. دکتر موتوری از بهترین متخصصین موتور سیکلت های مختلف تشکیل شده است. در صورت ایجاد مشکل برای موتور سیکلت خود، وارد سایت دکتر موتوری شوید و فرم درخواست تعمیرکار را پر کنید تا کارشناسان دکتر موتوری در کمترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند. برای کسب هر نوع اطلاعات بیشتری وارد سایت این مجموعه شوید.
امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد کاربراتور موتور سیکلت بدست آورده باشید.